Zhodnocení ČSL 2015

20.10.2015
 |

Česká slowpitchová ligaV následujících řádcích se pokusím s odstupem zhodnotit jednotlivé turnaje ČSL 2015 a nastínit směr, kterým by se mohl náš slowpitch ubírat. Ještě než se do toho pustím, chtěl bych poděkovat všem pořadatelským klubů a zejména konkrétním jednotlivcům, kteří věnovali slowpitchové lize svůj čas, práci a nadšení. Děkuji.

Domažlický otvírák
2.-3.5.2015 | Domažlice, Cvičák
pořadatel Wolfs Domažlice

Wolfs jednoznačně patří mezi pořadatele, kterým lze sotva co vytknout. Ostatně proč taky. Organizaci zvládají výborně a jako vždy přidali i něco navíc – live band a noční překvapení. Počet týmů se vyšplhal na osm. Potěšitelná byla účast pražských týmů Karlínský gang a The Lightsabres. The Lightsabres to nakonec dotáhli až do finále, čímž příjemně narušili Rytířsko – Waynovskou dominanci.

Táhliáda
23.-24.5.2015 | Choceň, Orlí hnízdo
pořadatel Táhla Praha

Z Táhel Police nad Metují se letos stala Táhla Praha. Změn doznal i táhlí turnaj: nový ředitel, nový název a nová lokalita. Z Táhlovské flaškiády se stala elegantnější Táhliáda a akce se z Hradce Králové přesunula do Chocně. V kalendáři Táhliáda nahradila Slowpitchovou bitvu o Tróju. I v Chocni se na jedno hřiště muselo poskládat osm týmů. Pořadatelé (Gejtra) se snažili maximálně naplnit kapacitu turnaje. Některé tak trochu uměle vytvořené týmy měly problémy s počtem hráčů a ČSL po dlouhé době zažila skreče. Druhým negativem Táhliády byly měkké míče. Občerstvení a večírek s živou kapelou pojali pořadatelé ve velkém stylu a nebyl snad nikdo, kdo by si to neužil. Do finále postoupili Rytíři a Wayne’s World. Nováčky soutěže byli Gleyan 2, Trutnov HSM a Hradecká Svoboda.

Pegas Slowpitch cup
13.-14.6.2015 | Sedlčany
pořadatel Pegas Sedlčany

Druhý ročník sedlčanského turnaje přilákal hned desítku týmů, včetně dvou zahraničních účastníků: Hangarounds (Německo), Oldstars Trnava (Slovensko). Softballové a fotbalové hřiště ležící hned přes silnici sice dávají možnost účasti většího počtu týmů, ale ani tentokrát se hrací doba nepřiblížila k žádoucí hodině. Příjemné prostředí, pořadatelský tým vedený Tomášem Langrem a fajnové občerstvení – to byly trumfy v rukou sedlčanských pegasů. Za konečnou metra se vydali staronoví účastníci ČSL pražští 42 Crew. Na stupně vítězů se k Waynům a Rytířům tentokrát postavili Oldstars Trnava.

O pohár rytíře Truta
8.-9.8.2015 | Trutnov
pořadatel Rytíři Trutnov

Trut je jediný turnaj soutěže, na kterém potkáte velmi dobrý tým SB Svoboda nad Úpou. Tentokráte chyběli Pink Stars, poprvé na Truta zavítali Wolfs Domažlice. Trutnovský Red field každým rokem dozná změn k lepšímu a pořadatelé svoji práci zvládli jako staří rutinéři. Takže to máme celkem dva palce nahoru. Svoboda obhájila svoje loňské a předloňské vítězství. Další cenné kovy brali Rytíři (2) a Waynes (3).

Franz Josef I. Dobrotivý cup
22.-23.8.2015 | Pardubice – Svítkov
pořadatel Wayne’s World

Franzjosefský turnaj, který jako jediný se nehraje v baseballovém nebo softballovém areálu provázeli odhlášky na poslední chvíli. Organizátorům tak místo dvou fieldů stačilo zajistit je jeden. Franz Josef je „skládací“ turnaj s večírkem a stanování na hřišti. Nechyběla ani masožravci oblíbená kýta z grilu. Finále bylo ve složení Rytíři – Waynes. Třetím místem překvapila Plzeň.

SPIAF
5.-6.9.2015 | Hradec Králové
pořadatel Falcons Hradec Králové

SPIAF je bývalá Flaškiáda. Pořadatelství se nově ujali místní Falcons. Stejně jako na Red fieldu, tak i v Hradci Králové je každým rokem na hřišti něco nového. Tentokrát se místní zaměřili na catering a parádně si zřídili bufítek u třetí mety. Slabinou SPIAFu byli bílé míče, které pořadatelé dali do několika úvodních zápasů. Stejně jako Otvírák a Táhliáda se i SPIF hrál v osmi týmech na jednom hřišti. Do finále se probojovali Waynes a Oldstars Trnava. Třetí místo z loňska obhájili Falcons. Waynes si jeden turnaj před koncem soutěže zajistili titul.

Plzeňský zavírák
26.-27.9.2015 | Plzeň
pořadatel Plzeň

Hlavní persona plzeňského slowpitche Jirka Šiman přesunul Zavírák ze Spáleného Poříčí do Plzně. Přesto, že pořadatelsky byl plzeňský zavírák lepší poříčského, stále se teprve přibližuje ligovému standardu: mety omotané izolepou se v plné kondici konce turnaje nedožili. Homerunový plot byl na slowpitch příliš blízko a tak vše co šlo za něj, byl dvojmeťák. Tragické byly míče – staré ohrané šunky různých značek a „kvality“. Že poháry pro tři nejlepší týmy mohly být větší vem čert, ale jisté je, že plzeňskému turnaji by slušelo točené pivo. Komplikované bylo v Plzni sehnat slušné levné ubytování. Finále si zahráli Rytíři a Wayne’s, na třetím místě skončila domácí Plzeň.

Ještě jednou posílám poděkování do Domažlic, Chocně, Sedlčan, Trutnova, Pardubic, Hradce Králové a Plzně.

Turnaje České slowpitchové ligy se roce 2015 těšili velkému zájmu týmů. Na čtyřech turnajích jsme naplnili jejich kapacitu. Ani v jenom případě se nemohlo hrát na původně plánovaných pět směn. Je velmi potěšitelné, že ligový slowpitch roste. Je to na jedné straně výsledek dobré práce nás pořadatelů jednotlivých turnajů. Na straně druhé je to závazek do budoucna a zároveň výzva dělat slowpitch ještě lépe.

Česká slowpitchová liga v roce 2015 přerostla hranice a ploty jednotlivých areálů. Je nejvyšší čas začít o slowpitchi přemýšlet jinak. Nepotřebujeme nutně antuku, backstopy a ploty. Potřebujeme místo, kde postavíme dvě , tři, čtyři travnatá hřiště. Pořídíme se skládací židličky a budeme hrát čtyři pětasedmdesátiminutové zápasy za den. Mezi zápasy se budeme bavit u drinku a ne jezdit z jednoho hřiště na druhé. Tohle je cesta, kudy se nutně musíme ubírat. Přemýšlejme nad novými lokalitami a možnostmi. Dívejme se vpřed novýma očima. Plánujme turnaje optikou účastníků: chceme víc hrát, než sedět, dát si točené a párek. Nebojme se skládacích turnajů a menšího komfortu. Dobře je tam, kde jsou fajn lidi a kde to dělají od srdce. Na hardwaru zas tak moc nezáleží.

Dvě témata před sezónou 2016 si zaslouží zamyšlení. Tím prvním jsou míče. Určitě dojde ke sjednocení značky. Tím druhým je přihlašovavání, resp. odhlašování a s tím souvisí i platba startovného předem.

Díky za sezónu 2015, už teď se těším na tu příští.

wayne

  • Michal Vojáček

    Ahoj Wayne, jsem rád, že se ti CSL tak rozjíždí. Je fajn, že o podobné projekty je v ČR zájem. Zaujal mě poslední z odstavců tvého zhodnocení sezony a to o návratu softballu na trávu. Např. v Anglii je tohle běžná praxe, najdou velký travnatý plácek, rozhodí mety, postaví grill a pípu, zapnou muziku a hrají. A mají z toho radost. Tenhle koncept se stal i mojí vizí. Na podzim se chystám uspořádat turnaj v podobném duchu. Rád bych oslovil co nejširší základnu lidí okolo softballu a pozval je přijet si zahrát turnaj do Prahy v rámci Dejvické slowpitchové ligy. Naprosto sdílím myšlenku toho, že není potřeba hw vybavení hřišt a návrat ke kořenům počátku softballu v Čechách není na škodu. A pokud bude podobný turnaj v rámci ČSL, bude mi ctí se ho zúčastnit.

  • Hombre

    Ahoj Wayne,
    chtěl bych reagovat na tvoji výtku k bílým míčům na SPIAFu. Třebaže slowpitch není můj „cup of tea“, tak sleduju tenhle web i věci okolo ČSL.

    Zaregistroval jsem nářky na měkké balóny v Chocni. Prohrabal jsem se pravidly jak tady na webu, tak na ČSA a nikde jsem nenašel větičku o barvě míčů. A tak když jsem zjistil, že máme krabici 11″ míčů značky Dudley, nejtvrdších jedenáctek, co se k nám kdy dostaly (sehnaných někdy kolem roku 2000 z Německa), věřil jsem, že nebude problém. Tvrdost těhle balónů se mimochodem vůbec nedá srovnat s Diamondy, ty jsou v podstatě bláto.
    No nic, po dvou nebo třech zápasech jsme po tvém telefonickém vzkazu (reakci patrně na stížnost) dali do turnaje žlutý Diamondy a bylo to. Škoda jen, že jsi ty balóny nemohl sám zkusit. Chci jen konstatovat, že jsme žádná pravidla neporušili, jen jsme dali do hry kvalitnější balóny.
    Hombre

    • wayne

      Ano, pravidla jste neporušili. Žádné pravidlo ohledně barvy míčů pro ČSL neexistuje. Nenapodlo mě, že vytáhneš míče z minulýho století. Ano, s bílými míči se softball hrál ve 20. století. Nejde o to jen neporušit pravidla, ale o to, udělat turnaj co nejlepší. Nehledejme v tom nic zvláštního. Buďme co nejlepšími pořadateli

      Sjednocení míčů vyřeší centrální nákup.

      Každopádne ještě jedou díky pořadatelům do Hradce Králové. Na váš turnaj se vždycky těším a určitě nejsem sám.

  • Karlik

    Ahoj,

    byť jsme v ČSL víceméně „nováčci“, chtěl bych taky napsat pár řádků k uplynulé „sézoně“ za náš mančaft.

    Jedním slovem, bezva. Všechny turnaje, které jsme odjeli (Sedlčany, Pardubice, Plzeň), měli jak skvělou atmosféru, tak i dobrou kvalitu hry. Mě osobně nejvíc těší to, že ačkoliv jsme „mladí sokolíci“ :) ), tak se na turnajích dokážeme pobavit (a teď snad neurazím) s hráči, kteří jsou o generaci starší a i přes tento věkový rozdíl nebyl problém do rána flámovat a pít zelenou s Wejnama u stánku, díky za tenhle přístup, už jen tohle vypovídá o tom, že jste fajn lidi.

    Co se týče organizace, tak bych vyzdvihl Franze Josefa, kde se mi líbilo stanování hned u hřiště a stánek umístěn šikovně mezi domácí a první metou, kdy si člověk ráno v kocovině objedná ve stánku gulášovku a u toho sleduje ranní zápasy z první řady, palec nahoru.
    Škoda Plzně, kde chyběla točená Plzeň, byli jsme z toho trošku frustrovaní :) )

    Malinko nechápu omezení HR v Plzni, kdy odpal za plot znamenal pouze double, proč? Plot nebyl nijak dramaticky blízko a ani HR nepadlo nijak dramaticky mnoho, škoda.

    Pokud mám zhodnotit hru, jako takovou, tak pravděpodobně spustím vlnu nesouhlasu a ťukání si na čelo, ale stejně… V poli jsou vidět slušné zákroky a v útoku naopak slušné odpaly, ale strašně moc mi kazí dojem neustálé vystávání BB. Tohle není nic proti nikomu a byl bych nerad, kdyby si tento názor někdo vyložil nějak osobně, nebo špatně. (!)
    Baseball jsem hrál cca 9 let, takže vím dobře, jak moc je cenná meta zdarma a že nejednou to může znamenat i vítězný bod, v tom mi asi dáte všichni za pravdu… Nicméně berme v potaz, že baseball je v první řadě souboj pálkař/nadhazovač a že hra padá i stojí právě na pitcherovi. Baseball ale není slowpitch. Ve slowpitchi ani zdaleka hra nestojí na nadhozu, hodit ve slowpitchi strike není nic, co by vyžadovalo talent a je to jen a jen o citu. Proto jsem ani zcela přesně nechápal, proč jsem se při jednom nejmenovaném zápase bavil s jedním nejmenovaným hráčem a ten mi říkal „koukej, zrovna se jim složil nadhoz“… Složil nadhoz? Sakra, jak se může při slowpitchi složit nadhoz? Nejedná se o žádnou extra fyzickou zátěž a ruka z toho nebolí, mám v týmu holčinu, která odházela celý víkend zcela bez problémů a sázela tam strike za strikem a nejedno K (strike-out), většinou prokoukaný, protože pálkař čekal na metu a bylo vidět, jak se modlí, aby ten žlutej míček proboha hlavně neproletěl strike-zone.

    Dobře, pokud bychom nehráli ČSL, ale World Series ve slowpitchi, tak ty vystáté mety asi tak nějak chápu, ale tady, kde si chtějí všichni zahrát, kde každý čeká na odpal a těší se, že udělá pěkný zákrok, otočí double, nebo prostě jen zahraje čistý out, tady mi to hlava nebere… Pokud proti nám někdo odpálí homerun, nebo hit, nebo se na naše errory v poli dostane až na druhou/třetí metu, tak nemohu říct ani popel, ale pokud tam přijde hráč, který vystojí dvě mety zdarma (nesmyslné pravidlo) a po něm jde hráčka rovnou na jedna (ještě nesmyslnější a absolutně nebaseballové/nesoftballové pravidlo) a tahle série se opakuje dvakrát po sobě a soupeř na to udělá tři body, tak to jsem většinou slušně vytočenej, neboť ať třeba zrovna nadhazovač nehází desítky, tak se vesměs všechny nadhozy dají pálit, stačí jen chtít… Ano, nešvihnu nesmysl, který mi letí u kotníku, ale co se blíží, to řežu… Asi vás teď napadne, že možná proto se furt plácáme v spodní polovině tabulky a nevyhráváme, ale stokrát radši budu třikrát out na jedna z odpalu do infieldu, než vystát 5 BB po sobě a pak se plácat po ramenou, že jsme vyhráli, takhle mě baseball neučili, nehledě na to, že by to ani nikoho od nás z týmu nebavilo. A aby to nevypadlo, že tady nesmyslně plácám, tak za všechny turnaje nemáme jedinou metu zdarma (a pokud se pletu, tak to víc než jedna nebude). Škoda, že HR je omezen pěti na zápas a vystávat mety se může do nekonečna, vždycky si říkám, že jsem teď mohl pít pivo na tribuně a ne stát v poli jak trubka a čekat, než konečně někdo švihne. :)
    Řešení by bylo roztáhnout strikezone o patnáct čísel do outside a inside, ale to je spíš takové mé zbožné přání, vím, že to nelze jednak, protože se ČSL řídí co-ed pravidly a za druhé nejspíš proto, že takový styl a mentalitu hry máme asi jen my :)

    Znovu upozorňuji, opravdu to neberte jako nějaký útočný, či agresivní názor, to rozhodně ne, akorát mi to leží v žaludku už od Sedlčan a chtěl jsem to jen vykřičet do světa, to je celé, takže doufám, že mě nikdo neukamenuje a až přijedeme na příští turnaj, tak že nikdo nebude ukazovat prstem a říkat, že „to je ten blb co psal ty nesmysly do komentáře“ :)

    Díky, že tahle soutěž existuje a že se tam vždycky těšíme, příští sezónu útočíme na bednu :) )

    Karlik,
    42 Crew

    • wayne

      Ahoj Karlíku,
      tak já ti odpovím. Je každého věc, jestli bude jako pálkař odpalovat bally nebo ne. Nad BA 0.333 se dostaneš asi skoro vždycky. Vtip je v tom, že hranice fakt dobrého pálkaře ve slowpitchi je někde kolem 0.700 (u holek určitě přes 0.500). Takže i tady platí, že pokud chci dobrý odpal, chci pálit dobrý nadhoz a ne něco co letí kolem. Pořád, ale platí, že je každého věc, jak to pojme (pálím všechno?…přebírám?). Na přebírače je jediný lék. A tím je dobrý nadhazovač…tedy nadhazovač s kontrolou, co 4 ball za start na pálce nehodí. U vyrovnaných týmů to může rozhodnout a pak se může stát že nadhazovač „odejde“. Ne fyzicky, ale psychicky. Ti fakt dobří nadhazovači už neřeší, jestli se trefí do strajku, ale kam se trefí. Hází třeba i schválně ball a pak je z toho ten tvůj aut na jedničce.

      U co-ed slowpitche platí, že jednometový odpal chlapa je vlastně špatně. Po něm pálí holka a útok nemá takovou škálu co zahrát, jako kdyby chlap odpálil dvojmeťák. Jednometový odpal chlapa je vlastně vítězství obrany. Proto se při BB přiznají mužům dvě mety. Abych nemohl dát iBB a na holku zahrát dvojaut. Obvzláště by iBB chlapovi bylo výhodné při dvou autech (zahraju na holku aou častěji než na kluky) a tak si holky mohou zvolit, jestli budou páli a nebo jdou na metu a obrana bude čelit dalšímu muži.

      Já myslím, že pravidla smysl dávají. Otázkou je, jak to kdo chceme pojmout.

      Každopádně díky za příspěvek a na viděnou někde na hřišti :-)

      Jako nadhazovač se po BB zlobím sám na sebe, že jsem to nezvládl. Jen přebírači a vystavači mne motivují házet lépe.

      • Karlik

        Wayne,
        možná jsi mě malinko špatně pochopil, nebo jsem to možná já špatně podal. Rozhodně můj komentář nebyl myšlený tak, že by měl každý pálkař pálit všechny nadhozy, ať je z toho out nebo ne. Také netvrdím, že to není každého věc, samozřejmě, že je. Měl jsem tím na mysli jen to, že je to z mého pohledu škoda a ubírá to kvalitě a svižnosti hry, když přijde na pálku pět přebíračů a vystáváčů po sobě.

        Dobrý nadhazovač skutečně řešení je a ano, máš pravdu, že je třeba trochu házet „hlavou“, stejně jako v baseballe, či softballe. To, že se pak ušvihnu na míč, který letí deset čísel mimo outside je už moje blbost, ale vždycky to radši říznu, než čekat na BB.

        Ano, proč jsou takto pravidla nastavená, to jsem si domyslel a netvrdím, že to není logické, jen to z mého pohledu o to více podporuje vystávání met, což je škoda. Teď o víkendu jsem byl na turnaji v Radotíně, kde se hrálo dokonce na 5 ballů a hra byla skutečně svižná, BB téměř žádné.

        Nemá smysl to dále rozebírat, já rozhodně nechci působit dojmem, že na někoho koukám skrz prsty, protože vystává mety a fakt jsem to nemyslel nijak zle, jen mi je prostě osobitější agresivní styl hry a chci pálit, protože toto odvětví sportu je pálkovací hra. Nečekal jsem ani, že někdo projeví souhlas, jen jsem to chtěl čistě podotknout, když už tady visí článek o shrnutí sezóny.

        Poslední poznatek, co bych dodal je ten, že zápas v co-ed slowpitchi ti z 90% vyhraje ženská část týmu. Chlap ti to na pálce trefí většinou, u holek to tak časté není a pokud máš v line-upu 4 holky z 5, co ti vždy odpálí alespoň single, tak mety zdarma nepotřebuješ :) (netvrdím, že my to máme :) )

        Snad jsem se nikoho nedotkl a těším se na viděnou v příští sezóně ;)

        • Andrea Koláčková

          Ať žije Pepínův syndrom!

        • Vladislav Bigoušek Přibáň

          My hrajeme běžně na 7 špatných :) Koneckonců je to pálkovací hra ;) Takže plně chápu tvé hoře. Leč to je asi vše co s tím můžu udělat :(

          • wayne

            Až dokončím seriál ČSL pod drobnohledem, vrhnu se na cyklus Bořiči slowpitchových mýtů :-)

Indoor 2017

Tabulka

P T B
1Rytíři9
2Waynes Navy7
3Klackaři6
4Waynes White5
5(j)ELITA4
6Trutnov HSM3

BLESKOVKA

24.11.2017 | Sedmým turnajem ČSL 2018 bude Vampir cup v Merklíně

ČSL 2017

Tabulka

P T B
1Waynes59
2Rytíři58
3Hangarounds53
4Wolfs34
4Vampiers34
6Slowpitch Plzeň15
7Oldstars13
842 Crew8
8Lightsabers8
1040° C Mixed4
10Pegas4
10Mor a Mšice4
10Karlín4
10Camperos4
15Sachsen0

PARTNEŘI

www.baseball-softball.cz

Výroba dresů

Hainz

Rádio Beat